The Queen’s Gambit: Ο Εθισμός της Beth Harmon στις Βενζοδιαζεπίνες

Η σειρά του Netflix Queen’s Gambit βασίζεται στη νουβέλα του Walter Tavis που εκδόθηκε το 1983. Η Anya Taylor-Joy στο ρόλο της νεαρής σκακίστριας Beth Harmon είναι η πρωταγωνίστρια της σειράς που δημιούργησαν ο Scott Frank και ο Allan Scott. Η Beth μετά το θάνατο της μητέρας της, οδηγείτε σε ορφανοτροφείο στο Κεντάκι. Εκεί θα ανακαλύψει το σκάκι όταν θα αντικρίσει για πρώτη φορά τη σκακιέρα στο υπόγειο του επιστάτη κυρίου Shaibel. Τον παρακολουθεί να παίζει και του ζητάει να τη διδάξει, είναι η στιγμή που γεννιέται μια πρωταθλήτρια.

Στο ορφανοτροφείο η Beth θα έρθει σε επαφή και με μια από τις εξαρτήσεις που θα την ακολουθούν μέχρι την ενήλικη ζωή της. Στα μέσα της δεκαετίας του 50′ πολλά ορφανοτροφεία στην Αμερική κρατούσαν τα παιδιά σε καταστολή χορηγώντας τους ηρεμιστικά φάρμακα. Το ίδιο συνέβαινε και στο ορφανοτροφείο Methuen Home στο Mount Sterling του Κεντάκι. Χορηγούσαν στα παιδιά καθημερινά 2 χαπάκια ένα κόκκινο και ένα πράσινο. Ήταν το πράσινο χάπι που κρατούσε τα παιδιά ήρεμα. Αμέσως μετά την πρώτη χορήγηση η Beth βιώνει συμπτώματα όπως ζαλάδα,αστάθεια και αταξία. Η Jolene ένα απείθαρχο κορίτσι που θα γίνει φίλη της, την συμβουλεύει να κρατάει το πράσινο χάπι για τη νύχτα. Το ηρεμιστικό χάπι βοηθάει την Beth να είναι ήρεμη και να οραματίζεται παρτίδες σκάκι στο κρεβάτι της πριν κοιμηθεί. Όταν πλέον απαγορεύεται η χορήγηση ηρεμιστικών στα παιδιά, αρχίζουν τα προβλήματα αφού η απότομη διακοπή τέτοιων φαρμάκων οδηγεί σε στερητικά σύνδρομα. Η Beth είναι πλέον εθισμένη στα πράσινα χάπια, εθισμός που κορυφώνεται στο τέλος του πρώτου επεισοδίου όταν παραβιάζει την κλειδαριά του φαρμακείου και καταπίνει χούφτες πράσινα χάπια καταλήγοντας στο νοσοκομείο.

Xanzolam

Η Beth ανακαλύπτει ξανά το πράσινο χάπι όταν η θετή της μητέρα την στέλνει στο φαρμακείο για να εκτελέσει την συνταγή που της συνταγογράφησε ο Δρ Τάλμποτ συνιστώντας της ηρεμία. Ο φαρμακοποιός της δίνει ένα μπουκαλάκι με πράσινα χαπάκια και την ονομασία Xanzolam, όνομα που παραπέμπει στο συνδυασμό των λέξεων του φαρμακευτικού σκευάσματος Xanax και της δραστικής ουσίας που περιέχει Alprazolam. Η συνταγογράφηση ηρεμιστικών εκείνη την εποχή στα τέλη της δεκαετίας του 50′ και στις αρχές του 60′ ήταν μια πραγματικότητα για τις νεαρές γυναίκες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η χρήση βενζοδιαζεπινών ήταν πολύ διαδεδομένη αφού δεν ήταν ακόμη γνωστές οι ανεπιθύμητες ενέργειες τους. Η χρήση τους προκαλούσε ευφορία μπορούσε όμως να δημιουργήσει ανοχή και εξάρτηση.

Librium

Μετά το χαμό της θετής της μητέρας στο Μεξικό, η Beth ζητά από το γιατρό να της συνταγογραφήσει Librium εκείνος της απαντά ότι δεν χρειάζεται συνταγή για να προμηθευτεί το συγκεκριμένο σκεύασμα. Το φαρμακευτικό σκεύασμα Librium έγινε διάσημο τα 60s και χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την αντιμετώπιση του άγχους παραμερίζοντας τα βαρβιτουρικά τα οποία είχαν σοβαρότερες παρενέργειες. Μέχρι το 1975 σύμφωνα με τους New York Times ήταν το 4ο φαρμακευτικό σκεύασμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Αμερική. Εκείνη τη χρονιά ασκήθηκαν και πιο αυστηροί κυβερνητικοί έλεγχοι λόγω της κατάχρησης. Το Librium περιέχει τη δραστική ουσία Χλωρδιαζεποξείδη. Η Χλωροδιαζεποξείδη εναι η πρώτη βενζοδιαζεπίνη και ή σύνθεση της έγινε κατά λάθος το 1960 κατά τη διάρκεια μιας απρογραμμάτιστης αντίδρασης στα εργαστήρια της Hoffman La Roche. Πρόκειται για μια καλά ανεκτή βενζοδιαζεπίνη η οποία ανακουφίζει από το άγχος, την ψυχική ένταση και έχει επίσης μυοχαλαρωτική δράση. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, καταστολή, κόπωση, αστάθεια και αταξία. Η συγχορήγηση με αλκοόλ παρατείνει σημαντικά και επιτείνει την κατασταλτική της δράση.

Απάντηση