Τεστ Ανίχνευσης Κορωνοϊού: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 2 λεπτά(Video)

Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, τα Διαγνωστικά Τεστ και τα Τεστ Αντισωμάτων ή Ορολογικά Τεστ. 

Διαγνωστικά Τεστ:

Τα Διαγνωστικά Τεστ χωρίζονται σε 2 τύπους, τα Μοριακά και τα Αντιγονικά. Τα Μοριακά Τεστ ανιχνεύουν την παρουσία γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2 στον οργανισμό και βασίζονται στην μέθοδο της Αλυσιδωτής Αντίδρασης πολυμεράσης με Αντίστροφη Μεταγραφή ή RT-PCR(Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction). Τα Αντιγονικά Τεστ ανιχνεύουν την παρουσία ειδικών πρωτεϊνών που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού. Και τα δύο τεστ δείχνουν αν υπάρχει ενεργή λοίμωξη. Για να πραγματοποιηθούν συλλέγουμε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα με τη βοήθεια ειδικού στυλεού που βάζουμε βαθιά στη ρινική κοιλότητα. Το να λάβουμε σωστά και επαρκώς το δείγμα είναι πολύ σημαντικό. 

Τα μοριακά τεστ είναι πολύ ευαίσθητα, και αποτελούν το Gold Standard για τη διάγνωση της CoViD-19, το κόστος τους είναι υψηλό και χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός για να πραγματοποιηθούν, ενω τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν από 1 ημέρα έως και 1 εβδομάδα. Τα Αντιγονικά Τεστ είναι λιγότερο ευαίσθητα από τα Μοριακά, έχουν χαμηλότερο κόστος και είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν, ενώ τα αποτελέσματα χρειάζονται από 15 λεπτά έως 1 ώρα. 

Ένα θετικό μοριακό τεστ είναι πολύ αξιόπιστο και υποδεικνύει ενεργή λοίμωξη. Δεν εξασφαλίζει όμως ότι δεν θα νοσήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για ψευδώς αρνητικά. Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε ένα αρνητικό τεστ αλλά παρουσιάζουμε συμπτώματα μετά από στενή επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι καλό να μπούμε σε αυτοπεριορισμό μέχρι την εξάλειψη των συμπτωμάτων. 

Ένα θετικό αντιγονικό τεστ είναι αξιόπιστο, οι πιθανότητες όμως να μην ανιχνεύσει την παρουσία του ιού είναι μεγάλες δίνοντας μεγάλο ποσοστό ψευδώς αρνητικών. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει την μόλυνση, μπορεί να χρειαστεί επιβεβαίωση με Μοριακό Τεστ(RT-PCR TEST).

Ορολογικά Τεστ :

Τα Ορολογικά Τεστ ανιχνεύουν τα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απάντηση στην παρουσία του ιού. Ο χρόνος που χρειάζεται για να παραχθούν κυμαίνεται από 2 έως 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Τα τεστ αντισωμάτων δείχνουν αν κάποιος έχει νοσήσει από τον ιό το προηγούμενο διάστημα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ενεργή λοίμωξη. Για να πραγματοποιηθούν αρκεί η λήψη αίματος. Είναι ευαίσθητα, έχουν χαμηλό κόστος και είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν ενώ τα αποτελέσματα χρειάζονται από 1 έως 3 ημέρες.

Ένα θετικό τεστ αντισωμάτων είναι αξιόπιστο ειδικά αν πραγματοποιηθεί 14 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Στα αρχικά στάδια της νόσου τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δώσουν μεγάλο ποσοστό ψευδώς αρνητικών. Μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο αν η παρουσία αντισωμάτων σημαίνει πως κάποιος έχει ανοσία στον ιό, κατά συνέπεια ένα θετικό τεστ δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να νοσήσει ξανά. Τα ορολογικά τεστ μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για να διαπιστώσουμε το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει.

Πηγή:

Pharma Scribe

This Post Has One Comment

Απάντηση

You are currently viewing Τεστ Ανίχνευσης Κορωνοϊού: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 2 λεπτά(Video)