Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ανίχνευση του Καρκίνου του Μαστού

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που δεν παρουσιάζουν εμφανή σημάδια της νόσου. Η ανάλυση και ερμηνεία της μαστογραφίας αποτελεί πρόκληση αφού κάποιες φορές είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ο καρκίνος ο οποίος μπορεί να “κρύβεται” από τον πυκνό μαστικό ιστό δίνοντας υψηλά ποσοστά σφαλμάτων. Ο πυκνός μαστός καθιστά δύσκολη την ανίχνευση του καρκίνου καθώς τόσο ο ιστός όσο και οι όγκοι εμφανίζονται στη μαστογραφία με λευκό χρώμα σε αντίθεση με το λίπος το οποίο εμφανίζεται μαύρο καθιστώντας τους όγκους εμφανείς. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ανίχνευση καρκίνου σε μαστογραφίες μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά σφαλμάτων.

Το λογισμικό που αναπτύσσει η Google δείχνει ότι μπορεί να μειώσει τόσο τα λεγόμενα ψευδώς θετικά(στα οποία λανθασμένα γίνεται διάγνωση καρκίνου του μαστού σε υγιής ασθενείς) όσο και τα ψευδώς αρνητικά(στα οποία η νόσος υπάρχει αλλά δεν έχει διαγνωσθεί). Σκοπός είναι η δημιουργία ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που να μπορεί να βοηθήσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τους εμπειρογνώμονες στην πρόβλεψη του καρκίνου του μαστού. Για την “εκπαίδευση” του λογισμικού της Google χρησιμοποιήθηκαν οι πληροφορίες από μαστογραφίες που είχαν πραγματοποιηθεί σε 76.000 γυναίκες στη Βρετανία και 3.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, και των οποίων η διάγνωση ήταν ήδη γνωστή.

Αν και θα χρειαστούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της χρησιμότητας του εργαλείου αυτού στην κλινική πρακτική, όλα δείχνουν πως κάποια ημέρα η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να συμβάλλει στη έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Πηγή:

https://www.nature.com

http://www.nytimes.com/

https:/www.healthpharma.gr/

This Post Has One Comment

Απάντηση