Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ – “Never too early, Never too Late”

  • Post author:

Κάθε χρόνο, ο μήνας Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την νόσο Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, η 21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 55 εκατομμύρια άτομα που ζουν με την νόσο αυτή και ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 139 εκατομμύρια στα επόμενα 30 χρόνια.

“Never too early, Never too Late”

Για το 2023 το κεντρικό θέμα των δράσεων περιστρέφεται γύρω από την φράση “Never too early, never too late” . Το “σλόγκαν” αυτό θέλει να τονίσει την καταλυτική σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και του να δίνουμε προσοχή στα πρώτα σημάδια και στους παράγοντες κινδύνου. 

Πλέον είναι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι παθολογικά η νόσος Αλτσχάιμερ, καθώς και συγγενείς τύποι άνοιας, “ξεκινούν” ακόμα και αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Επιπλέον, η άνοια αποτελεί την 7η σε σειρά αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται ο τριπλασιασμός των ατόμων που ζουν με την νόσο αυτή. Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να κατανοήσει κανείς τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την νόσο. Μερικά παραδείγματα τέτοιων παραγόντων κινδύνου είναι: ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η διαβίωση σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, οι τραυματισμοί στο κεφάλι, η κοινωνική απομόνωση, η ελλιπής εκπαίδευση, η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και τέλος η απώλεια ακοής.

Τα πρώτα “σημάδια” της άνοιας δεν είναι φυσιολογικό μέρος της γύρανσης

Ένα από τα κύρια μηνύματα που επιθυμεί να περάσει η φετινή εκστρατεία ευαισθητοποίησης είναι ότι η νόσος Αλτσχάιμερ, και τα κοινά “σημάδια” που σχετίζονται με αυτή, δεν αποτελούν ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και παράλληλα ότι υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσει κανείς την επιρροή της νόσου στην καθημερινότητά του. Οι ανάγκες αυτές προέκυψαν από σχετικές έρευνες οι οποίες έδειξαν ότι το 62% των επαγγελματιών υγείας λανθασμένα θεωρούν πως η άνοια αποτελεί κομμάτι της φυσιολογικής γήρανσης ενώ 1 στους 4 ανθρώπους θεωρεί πως δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει κάποιος για να αποτρέψει την έξαρση της άνοιας.

Τα άτομα που διαγνώσκονται με την νόσο Αλτσχάιμερ απαιτούν μια ολιστική φροντίδα που δεν περιορίζεται στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ίση προσοχή πρέπει να δίνεται και στην ψυχική υγεία των ασθενών καθώς και στις κοινωνικές τους ανάγκες. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν για την ώρα διαθέσιμα φάρμακα που να τροποποιούν και να αλλάζουν την εξέλιξη της νόσου, υπάρχει μια ισχυρή φαρέτρα σκευασμάτων που μπορούν να εγγυηθούν μια ομαλότερη ζωή μετά τη διάγνωση.

Πηγή:

https://www.alzint.org/

Απάντηση