
Στις 30 Νοεμβρίου του 2022 η εταιρεία OpenAI παρουσίασε το ChatGPT, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ικανό να απαντά και να κάνει διάλογο με τους χρήστες. Το σύστημα είναι ανοιχτό στο κοινό. Κάνοντας εγγραφή ο χρήστης γράφει την ερώτηση στο σχετικό πεδίο και σε δευτερόλεπτα το σύστημα δίνει απάντηση.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την εφαρμογή και ίσως για πολλούς αποτελεί την πρώτη επαφή(τουλάχιστον εν γνώση τους) με την τεχνητή νοημοσύνη. Το ChatGPT είναι εκπαιδευμένο να αλληλεπιδρά και να κάνει διάλογο με τον χρήστη, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απαντά σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, να αποδέχεται τα λάθη του, να θέτει υπό αμφισβήτηση ή να απορρίπτει λανθασμένες ερωτήσεις.
Η αποτελεσματικότητα του ChatGPT έχει ανοίξει μια τεράστια συζήτηση για το μέλλον πολλών επαγγελμάτων. Τι θα συμβεί αν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να γράφουν κείμενα, να σχεδιάζουν εικόνες και γραφιστικά, να γράφουν μουσική ή κώδικα? Στο χώρο της υγείας η χρήση τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι κάτι καινούργιο, παράδειγμα αποτελεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.
Τι θα συμβεί όμως στο χώρο του φαρμάκου και συγκεκριμένα στο φαρμακείο, μπορεί το ChatGPT να απαντήσει σε ερωτήσεις που δέχονται καθημερινά οι φαρμακοποιοί, μπορεί να προτείνει πιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για συγκεκριμένες παθήσεις, να ενημερώσει για παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις φαρμάκων; Ρώτησα το ChatGPT πόσα mg παρακεταμόλης χορηγούμε σε ενήλικα βάρους 70kg, ποιες είναι οι παρενέργειες από τη χρήση παρακεταμόλης και αν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα;



Στην ερώτηση ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε μια ουρολοίμωξη ή πως αντιμετωπίζουμε ένα επίμονο ξηρό βήχα οι απαντήσεις παρουσιάζουν αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.


Σίγουρα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούν ακόμα να αντικαταστήσουν τον φαρμακοποιό σου, αυτό όμως δεν μοιάζει πλέον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Για την ώρα μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο έτσι ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Ένα σύστημα με πρόσβαση στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αλλά και στο προφίλ των ασθενών(βάρος, ηλικία, τυχόν παρουσία αλλεργιών, φαρμακευτική αγωγή που ήδη λαμβάνουν, κληρονομικότητα, και διατροφικές συνήθειες, αλλά και δεδομένα τις αποτελεσματικότητας της αγωγής που έχουν λάβει ασθενείς με το ίδιο προφίλ) σίγουρα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις πληροφορίες που επεξεργάζεται το ανθρώπινο μυαλό και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι φαρμακοποιοί.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι ασθενείς, το σύστημα υγείας αλλά και συνολικά η κοινωνία από αυτόματα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να ανταγωνιστούν ή και να ξεπεράσουν σε επιδόσεις τους επαγγελματίες υγείας; Μένει να το διαπιστώσουμε τα επόμενα χρόνια έως τότε μπορούμε να παίζουμε με τις ώρες κάνοντας διάλογο με το ChatGPT.
Το κείμενο αυτό δεν γράφτηκε από κάποιο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης αλλά από τον υπογράφων φαρμακοποιό Ιωάννη Αλαφάκη, μετά την ακρόαση του podcast με τίτλο: “Είναι το ChatGPT το Google killer; με τους Σ.Ανδριανό, Κ Κίντζιο και Δ.Κανέλλη.
Πηγή: