“Maskne” Το νέο φαινόμενο  στην  covid-19 εποχή 

  • Post author:
Photo by cottonbro from Pexels

Η μάσκα ήρθε για να μείνει και θα μείνει για πολλά χρόνια ακόμα.

Έχουμε άπειρες επιλογές πλέον ! Με χρώμα, χωρίς χρώμα ,FFP3 ή ΚΝ95, χειρουργική απλή ή και διπλή αλλά και για τους πιο θαρραλέους υφασμάτινη!Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και εκτός από τα αρκετά παράπλευρα προβλήματα που εμφανίζονται σε οικονομικό ,πολιτιστικό και ψυχολογικό κομμάτι της ζωής μας σαφέστατα επηρεάζεται και η υγεία. 

Ένα νέο φαινόμενο του δέρματος που παρατηρείται είναι το φαινόμενο maskne δηλαδή η ακμή που οφείλεται αποκλειστικά στην τριβή του δέρματος με το υλικό της μάσκας και εμφανίζεται κυρίως στο πηγούνι, στη μύτη ή στα μάγουλα. 

Όπως  αναπνέουμε ή μιλάμε δημιουργείται ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον στην περιοχή που έιναι το ιδανικό υπέδαφος  καταρχάς για την παραγωγή παραπανίσιου σμήγματος αλλά πάνω απ’ όλα ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Όλο αυτό σε συνδυασμό με μακιγιάζ ή αρκετά λιπαρή κρέμα ημέρας ή ακόμα και με αντιηλιακό δημιουργεί μια ακμή καλπάζουσα και αρκετά ενοχλητική και αισθητικά αλλά και επι του πρακταίου.

Και τι κάνουμε

Καταρχήν εδώ θα γίνω αυστηρή!!

Όχι οποιαδήποτε μάσκα βρουμε μπροστά μας να την βάζουμε στο πρόσωπο μας! Η σωστή μάσκα έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές και τα κατάλληλα υλικά και εάν θέλετε την γνώμη μου όχι υφασμα. Και γιατί στην ουσία είστε απροστάτευτοι και γιατί πολλές φορές μπερδεύουμε τις μεριές και ακουμπάμε την ακάθαρτη στο πρόσωπο μας  και μπορεί να την έχουμε σε καμία τσέπη και γιατί μπορεί να είναι νωπή από την ανάσα μας ή τις εκκρίσεις της μύτης και αυτό είναι ότι καλύτερο για τα βακτήρια.Ενώ φοράτε την μάσκα μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να την τραβήξετε για να πάρετε λίγο καθαρό αέρα. Προτιμότερο είναι να μην το κάνετε μέχρι να βρεθείτε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως στο αυτοκίνητο ή το σπίτι σας. Εάν βρεθείτε σε ανοιχτό χώρο και μόνοι σας, προτού βγάλετε τη μάσκα φροντίστε να καθαρίσετε ή να απολυμάνετε τα χέρια σας. Στη συνέχεια, πετάξτε τη μάσκα αν είναι μιας χρήσεως ή αν είναι πολλαπλών χρήσεων τοποθετήστε τη μέσα σε πλαστικό σακουλάκι, ώστε να την ξαναφορέσετε όταν είναι απαραίτητο. Τέλος να τονίζουμε την σπουδαιότητα του σωστού μεγέθους της μάσκας και φυσικά τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε για να την επαναχρησιμοποιήσουμε όπως ο σωστός αερισμός της ,η εναλλαγής με άλλες έτσι ώστε να την ξαναφορέσουμε σε 3 μέρες και όχι την επόμενη μέρα κ.τ.λ.π.

Και από skincare

Γενικά, να προσέχετε πολύ την υγιεινή του δέρματός σας και να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, ούτε να απλώνετε προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας, χωρίς να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Επειδή μπορεί να φοράτε τη μάσκα αρκετή ώρα, καλό είναι να μην βάζετε συνεχώς μακιγιάζ, ώστε να μην φράζουν οι πόροι του δέρματος.To δέρμα κατά την προσωπική μου άποψη είναι ένα πολυσύνθετο ανθρώπινο όργανο και σίγουρα δεν είναι μια περιοχή που έχει σε όλη την επιφάνεια του την ίδια αντιμετώπιση. Χρησιμοποιώντας την πείρα του πάγκου αλλά και την αγάπη μου σε περιποίηση δέρματος θα πρότεινα περιποίηση τμηματική. Με λίγα λόγια πιο ελαφρές υφές στην ρινοπαρειακή περιοχή ,όσο το δυνατόν λιγότερο μακιγιάζ και καθαρισμό σχολαστικό και στο δέρμα! 

Εάν έχεις ακνεϊκό δέρμα, επίλεξε ένα cleanser με σαλικυλικό οξύ σε συνενόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου πάντα για να απομακρύνεις ρύπους και σμήγμα από τους πόρους σου χωρίς όμως να αφυδατωθείς , μη ξεχνάς το σμήγμα για κάποιο λόγο υπάρχει στο δέρμα μας!

Εάν πάλι δουλεύεις σε κάποιο κατάστημα, δημόσια υπηρεσία ή νοσοκομείο και χρειάζεται να φοράς προστατευτική μάσκα για ώρες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαντηλάκια ντεμακιγιάζ κατά τη διάρκεια της βάρδιάς σου ώστε να καθαρίσεις απαλά το πρόσωπό σου και να απομακρύνεις βακτήρια και λιπαρότητα. Πάντα κατά την προσωπική μου γνώμη θα σου πω πως ακόμα και ταμποναριστά ένα χαρτομάντηλο κάνει θαύματα. Ως προσ το μακιγιάζ τώρα μπορείς απλά να κάνεις την νέα τάση το no makeup makeup με έμφαση στα μάτια και τιε ατέλειες σου καλυψέ τες με ένα κονσίλερ και απέφυγε την βαριά υφή του μέικαπ.

Νέα δεδομένα ζωής απαιτούν και νέους τρόπους περιποίησης της επιδερμίδας!

Πάμε λοιπόν να ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ MASKNE ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ με καθαρισμό… και πολύ σχολαστικό παρακαλώ!

Απάντηση