Ιώδιο & Πυρηνικά Ατυχήματα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 2 λεπτά(Video)

Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών σωματιδίων που μολύνουν το περιβάλλον(αέρας, νερό, γη) και κατά συνέπεια τα τρόφιμα. Το ραδιενεργό ισότοπο Ιώδιο-131 είναι από τα πιο επικίνδυνα, μπορεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα μέσω εισπνοής ή κατάποσης μολυσμένων τροφίμων και απορροφάται από τον θυρεοειδή αδένα αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η λήψη ιωδιούχου κάλιου ως αρχική προστασία. 

Το ιωδιούχο κάλιο σε μορφή διαλύματος ή δισκίων περιέχει σταθερό ιώδιο το οποίο ανταγωνίζεται με το ραδιενεργό για την είσοδο του στον αδένα. Αν η χορήγηση γίνει έγκαιρα δημιουργεί κορεσμό και εμποδίζει την απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου. Η λήψη ιωδιούχου καλίου δεν εμποδίζει το ραδιενεργό ιώδιο να εισέλθει στο σώμα και δεν αποτρέπει βλάβες που έχει ήδη υποστεί ο αδένας. Μπορεί επίσης να έχει παρενέργειες που περιλαμβάνουν συμπτώματα κρυολογήματος, αγγειοοίδημα, εξανθήματα, φαρμακευτικό πυρετό, δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, πόνο στους σιελογόνους αδένες.

Σε περίπτωση αναμενόμενης έκθεσης σε ραδιενέργεια συστήνεται η χορήγηση ιωδιούχου καλίου σε παιδιά και εφήβους καθώς και σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες. Ενήλικες μεγαλύτεροι των 40 ετών έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδή και μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών από τη λήψη ιωδιούχου καλίου.

Πηγές:

Ιώδιο και Ραδιενέργεια, Το στοιχείο που συνοδεύει τον πυρηνικό πόλεμο

https://www.cdc.gov/

Απάντηση