Εγκυμοσύνη και δέρμα

  • Post author:

Οδηγός SOS για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων!

Εγκυμοσύνη ! Μια διαφορετική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που σίγουρα είναι ευχάριστη αλλά έχει και τις δυσκολίες της σε κάποιες περιπτώσεις.

Πολλές οι αλλαγές στο σώμα μας και στο πρόσωπο μας λόγω ορμονικών σκαμπανεβασμάτων αλλά σίγουρα υπάρχουν και εκείνες οι τυχερές γυναίκες που οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αλλά και τα συμπληρώματα που συνήθως συστήνει ο γυναικολόγος κάνουν λαμπερό το πρόσωπο ίσως πιο λαμπερό από ποτέ , δυνατά νύχια αλλά και πλούσια μαλλιά!

Όμως τί γίνεται αν δεν είναι όλα ρόδινα ;

 Κατά  την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω και εξωτερικών ερεθισμάτων όπως είναι το άγχος αλλά και λόγω της πρωτόγνωρης έκρηξης ορμονών το δέρμα ενδέχεται να είναι ευαίσθητο ή λιπαρό ή και με πανάδες ! Πριν πανικοβληθείς θα μιλήσουμε για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά αλλά πρώτα θα συμφωνήσουμε πως δεν είναι όλα τα καλλυντικά για την περίοδο αυτή .

 Parabens: Πρόκειται για συντηρητικά που χρησιμοποιούνται ως αντιμικροβιακοί παράγοντες σε αποσμητικά, ενυδατικές κρέμες, αντηλιακά, φον ντε τεν. Επειδή μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων αυξάνουν την έκφραση γονιδίων που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό ενώ έχουν ενοχοποιηθεί για ερεθιστική και τοξική δράση στο δέρμα. Απόφεύγετε προϊόντα που στην ετικέτα τους αναγράφουν τις ουσίες: isopropylparaben, isobutylparaben, phenylparaben, benzylparaben και pentylparaben, propylparaben και butylparaben. Ωστόσο πολλές εταιρείες καλλυντικών στα προϊόντα τους πια έχουν την ένδειξη paraben-free.

 Ρετινοειδή (η γνωστή ρετινόλη ): Συνήθως αναγράφονται στην ετικέτα συστατικών όπως ρετινοϊκό οξύ, παλμιτικό, ρετιναλδεΰδη, αδαπαλένιο, τρετινοΐνη, ταζαροτένιο και ισοτρετινοΐνη (retinoic acid, retinyl palmitate, retinaldehyde, adapalene, tretinoin, tazarotene, isotretinoin).

Σύμφωνα με μελέτες υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της χρήσης ρετινοειδών και αυξημένου κινδύνου γενετικών ανωμαλιών στην ανάπτυξη μωρών.

 – Υδροκινόνη (Hydroquinone): Είναι κυρίαρχο στη λίστα των λευκαντικών συστατικών επειδή μειώνει την παραγωγή μελανίνης και αντιμετωπίζει τα σημάδια της υπερμελάχρωσης στην επιδερμίδα, σκουρόχρωμες κηλίδες, πανάδες και μέλασμα. Σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί ανεπιθύμητους ερεθισμούς, φωτοευαισθησία ή αλλεργικές δερματίτιδες ενώ τη συγκαταλέγουν στα τοξικά και καρκινογόνα συστατικά. Είτε παίρνατε υδροκινόνη πριν από την εγκυμοσύνη ή σκέφτεστε να τη χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία των σκουρόχρωμων κηλίδων του δέρματος που αναπτύσσονται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυτό είναι ένα προϊόν που πρέπει να αποφύγετε μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 45% αυτού του φαρμάκου απορροφάται από το δέρμα μετά από τοπική εφαρμογή.

Φθαλικές ενώσεις (Phthalates): Πρόκειται για συνθετικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ως διαλύτες σε προϊόντα μακιγιάζ (κραγιόν, βερνίκια), λοσιόν, αρώματα και γενικά σε συνθέσεις που αναγράφουν ότι περιέχουν parfum ή fragrance. Αποφεύγετε συστατικά όπως το BzBP, το DBP, το DEP, το DMP ή το φθαλικό άλας διαιθυλίου, διβουτυλίου ή βενζυλοβουτυλίου. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση τους με διάφορες παθήσεις, από την υπέρταση έως τον διαβήτη.

Φορμαλδεΰδη: Αυτή η ουσία είναι μια γλυκόλη μεθυλενίου που αναγράφεται ως INCI, μεθανοδιόλη ή ένυδρη φορμαλδεΰδη και απελευθερώνεται από ορισμένα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται ευρέως, σε προϊόντα μαλλιών, βερνίκια νυχιών, προϊόντα καθαρισμού και σε ενυδατικές κρέμες προσώπου και χεριών. Η φορμαλδεΰδη κατατάσσεται στις πιθανές καρκινογόνες ουσίες, όταν εισπνέεται.

Τολουόλιο (Toluene): Πρόκειται για μια οργανική χημική ένωση που χρησιμοποιείται ως διαλύτης σε βερνίκια νυχιών, σε βαφές και σε κάποια συνθετικά αρώματα. Θεωρείται τοξική και επικίνδυνη για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εισπνοή του προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ναυτία ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Αποφεύγετε κάθε βερνίκι νυχιών που περιέχει μεθυλοβενζόλιο, τολουόλιο ή antisal 1a. Κάποια βερνίκια νυχιών περιέχουν τολουόλιο μαζί με φθαλικές ενώσεις και φορμαλδεΰδη και σχηματίζουν έναν ισχυρό συνδυασμό τοξινών που πρέπει να αποφεύγεται ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αμμωνία: Περιέχεται σε πολλές βαφές μαλλιών. Αν και ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί εάν η βαφή μαλλιών είναι ή όχι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολλοί τύποι βαφών περιέχουν χημικές ουσίες όπως είναι η αμμωνία, οι οποίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τους πνεύμονες. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές βαφές μαλλιών χωρίς αμμωνία.

Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται υπερβολικό αλλα πιστεψέ με με αποχή σε όλα αυτά και να μην έχεις κάνει το λαμπερό δέρμα της εγκυμοσύνης σου εγγυώμαι θα το αποκτήσεις απέχοντας μόνο από αυτά!

Ευαίσθητο δέρμα

Η εγκυμοσύνη ενδέχεται να είναι μια περίοδος αυξημένου άγχους. Σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη έκρηξη ορμονών, το δέρμα ίσως γίνει πολύ ευαίσθητο. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος της γυναίκας για να προστατεύει το σώμα και το μωρό της από μολύνσεις και ασθένειες.  Όλο αυτο είναι φυσιολογικό και παροδικό. Μπορεί ακόμα και το δέρμα σας να ήταν λιπαρό και ξαφνικά να άλλαξε . Και αυτό μπορεί να συμβεί.Αναζητήσε προϊόντα απλής σύνθεσης, με ενυδατικά και απαλά συστατικά, όπως η γλυκερίνη, το shea butter και το υαλουρονικό οξύ. Μυστικό :Βρες μια κρέμα απλή γιατί στο τέλος της εγκυμοσύνης που το πρόσωπο σου θα έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο και το στόμα του μωρού να μην είναι αυτό κάτι επιβάρυντικό ή μη συμβατό με το αγνό δέρμα του μωρού σου.

Λιπαρό δερμα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας έχει επιπλέον σμήγμα και λιπαρότητα, με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι ή ακόμα και να εκδηλώνεται ακμή στα μάγουλα, στο πηγούνι και στο σαγόνι. Αυτή η ορμονική αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα παράγει περισσότερη προγεστερόνη, προκειμένου να ενισχύσει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Είναι εξίσου μια παροδική κατάσταση που πάντα για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να σκεφτόμαστε τι δέρμα έχω τώρα όχι τι δέρμα είχα πριν . Αυτό σημαίνει αλλαγή ρουτίνας στην περιποίηση σου. Για εμένα η καλύτερη λύση είναι μια καλή ενυδατική με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε και μάσκες απο άργιλο που είναι μια φυσική προσέγγιση. Προς Θεού όχι σαλικυλικό οξύ σε αυτή την περίοδο. Είπαμε θα περάσει !Υπομονή!

Πανάδες  

Ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο που για να λέμε την αλήθεια εδώ θα δουλέψει η πρόληψη και μόνο . 

Οι πανάδες, μια κατάσταση όπου τα μελανοκύτταρα παράγουν αυξημένη ποσότητα χρωστικής στο δέρμα, προκύπτει τόσο με την έκθεση στο φως όσο και με την έκθεση σε οιστρογόνα. Αν και δεν αφορά αποκλειστικά τις εγκύους, η αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων κατά την εγκυμοσύνη οδήγησε στην ονομασία της συγκεκριμένης δερματοπάθειας ως “μάσκα της εγκυμοσύνης”.Οι πανάδες συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύτεις στο πρόσωπό με αντηλιακά ευρέως φάσματος και υψηλό δείκτη SPF.Κάθε μέρα και με συννεφιά ! Κάθε στιγμή. Γιατί μετά είναι πολύ πιθανό αυτή η πανάδα να μείνει και να σε ενοχλεί συνεχώς!

Ελπίζω να σε βοήθησα , να σου έδωσα λίγο Φώς στο τούνελ του pregnancy skincare και μην ανησυχείς ! Θα περάσει !Άλλωστε οι ενδοκρινές σου μετά που θα έχεις αγκαλία το παιδί σου δε θα σου αφήνουν χώρο στο μυαλό σου να στεναχωρηθείς ή να πανικοβληθείς για το δέρμα σου που θα επανέλθει .

Νίκη Καββαδία

Απάντηση