50 Χρόνια Αντισύλληψης – Που βρίσκεται η Ελλάδα;

  • Post author:

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία να έρθει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που αν και δεν είναι καθόλου καινούργιο, παραμένει σημαντικό.

Μέθοδοι αντισύλληψης χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα. Αποτελεσματικές όμως και ασφαλείς μέθοδοι έγιναν διαθέσιμες από τα τέλη του 20ου αιώνα.

Και εδώ εγείρεται το εξής ερώτημα, το οποίο αποτελεί και το επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας ημέρας αντισύλληψης.

Γιατί μετά από 50 χρόνια αποτελεσματικής αντισύλληψης, τα ποσοστό των ανεπιθύμητων κυήσεων παραμένει τόσο υψηλό;

1 στις 2 εγκυμοσύνες παγκοσμίως υπολογίζονται ως ανεπιθύμητες. 121 εκατομμύρια εγκυμοσύνες ετησίως, δηλαδή 331.000 εγκυμοσύνες την ημέρα, είναι μη-προγραμματισμένες και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. 257 εκατομμύρια γυναίκες που επιθυμούν να αποφύγουν μια πιθανή εγκυμοσύνη δεν χρησιμοποιούν κάποια ασφαλή ή σύγχρονη μέθοδο, ενώ το 172 εκατομμύρια αυτών δεν χρησιμοποιεί καμία μέθοδο αντισύλληψης.

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και να πιστέψουμε ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν χώρες μακριά από εμάς ή μόνο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στην Δυτική Ευρώπη 34% των εγκυμοσύνων, και το 54% στην Ανατολική Ευρώπη, παραμένουν και σήμερα να είναι ανεπιθύμητες.

Είναι μια αόρατη κρίση…μπροστά στα μάτια μας.

Για να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο σε εμάς, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες στα θέματα αντισύλληψης. Στον λεγόμενο «Άτλα Αντισύλληψης», έγινε μια χαρτογράφηση των κυβερνητικών πολιτικών και πρωτοβουλιών σχετικά με την πρόσβαση στις μεθόδους αντισύλληψης, τον οικογενειακό προγραμματισμό την συμβουλευτική και τέλος την ποιότητα και προσβασιμότητα των διαδικτυακών πληροφοριών. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση από το τέλος. Σημαντικά σημεία στα οποία υστερεί είναι η μη-κάλυψη του κόστους αντισύλληψης, η απουσία ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης της αντισύλληψης σε νεαρά άτομα (19-25 ετών) ή άτομα από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τέλος η ποσότητα και ποιότητα πληροφοριών στο διαδίκτυο κρίθηκε μη επαρκείς.

Στην Ελλάδα παραμένει αρκετά έντονη η προκατάληψη και οι «μύθοι» σχετικά με την χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού από τις γυναίκες. Φράσεις όπως «Μου έχουν πει ότι μειώνει την γονιμότητα» ή «Τα αντισυλληπτικά παχαίνουν», συνεχίζουν να ακούγονται συχνά χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση.

Τέλος, δεν πρέπει να λείπει από τη συζήτηση και το γεγονός ότι οι μέθοδοι αντισύλληψης που απαιτούν την αντρική συμμετοχή – χρήση αντρικού προφυλακτικού, βασεκτομή και απόσυρση- αποτελούν μόνο το 27.4% της συνολικής αντισυλληπτικής πρακτικής σύμφωνα μα έρευνα που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 36.5%. Μήπως ήρθε η ώρα να διερευνήσουμε περισσότερο την σχέση μεταξύ του βάρους της αντισύλληψης -και μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης- με την ισότητα των δύο φύλων;

Πηγή:

https://academic.oup.com/

https://www.unfpa.org/

Απάντηση